چگونه تولید محتوا کنیم یکی از سوالات متداول صاحبین کسب و کارهاست. فراوانی این سوال در میان افزاد مختلف به گونهای بود که ما در پیرامحتوا تصمیم به نگارش یک مقالهی اختصاصی در این باره گرفتیم. به صورت کلی میتوان گفت تولید محتوا یک فرآیند فکر شده، دقیق و منظم برای پاسخ گویی به نیاز مخاطبین است. تولید محتوا فرآیندی است که به فرد وابسته نیست و حاصل کار یک گروه است که در خروجی یک وب سایت یا شبکههای اجتماعی به صورت ویدئو، مقاله، اینفوگرافی و سایر موارد قرار میگیرد. به این خاطر است که میتوان گفت بدون داشتن یک فرآیند مشخص و معین، تولید محتوای مناسب، جذاب و گیرا غیر ممکن است. در ادامهی مقاله «چگونه تولید محتوا کنیم» به فرآیندهای تولید محتوا اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
فرآیند تولید محتوا چیست؟
پیش از آن که به بررسی سوال چگونه محتوا تولید کنیم، بپردازیم بهتر است تعریف مختصری از محتوا داشته باشیم. محتوا هر گونه فعالیتی است که میتواند بر مخاطب تاثیر بگذارد و نیازهای مادی و معنوی او را بر طرف کند. محتوا میتواند یک نت موسقی، یک عکس از منظرهای جذاب، یک مقالهی آموزنده یا علمی، یک ویدئو جهت معرفی محصول و سایر موارد باشد. برای اطلاعات بیشتر پیشنهاد میکنیم مقالهی «دلائل اهمیت محتوا در بازاریابی» را بخوانید.
همان طرو که پیشتر گفتیم، تولید محتوا به صورت انفرادی علاوه بر فشار کاری بسیار، در حجم کاری بالا غیر ممکن است. زمانی که تولیدکنندهی محتوا با حجم زیادی از مخاطبین روبرو میشود، دیگر بررسی نیازها، انتشار محتوا، شبکههای اجتماعی مستعد برای تولید محتوا، مدیریت صفحات و غیره برای او ممکن نیست. از این رو نیاز به ایجاد یک تیم محتوا و حرکت بر مسیر یک فرآیند مشخص ضروری است. ایجاد یک فرآیند تولید محتوا به دلائل بسیاری میتواند به تولید کنندهی محتوا کمک کند. مهمترین این دلائل عبارتاند از:
- اهدافی که یک تیم برای رسیدن آن تلاش میکند
- مشخص بودن وظایفی که هر فرد یا تیم میبایست در طول فرآیند انجام دهد
- زمان انجام پروژهی تعریف شده
- زمان تحویل پروژه
- مشخص شدن تیمها و افرادی که در فرآیند محتوا هستند
- فضایی که مستعد برای انتشار محتواست
با توجه به مواردی که گفته شد، به سادگی میتوان به این نتیجه رسید که برای تولید محتوای ارگانیک نیاز به ایجاد یک فرآیند است. فرآیندها علاوه بر این که ممکن است چالشهایی در کار ایجاد کنند، با توجه به دورنما میتوانند کمک کنند اعضا به راحتی از آنها عبور کنند.
شش عامل مهم در تولید محتوا چیست؟
هرگز پس از پیادهسازی فرآیند تولید محتوا، آن را تعدیل نکنید. برای ایجاد یک فرآیند تولید محتوا، بهتر است ابتدا اقدام به ایجاد آگاهی نمایید. آگاهی میتواند منجر به کمتر شدن مقاومت اعضا در مقابل، فرآیند محور شدن، شود. یک فرآیند تولید محتوا وابسته به شش عامل است که عبارت است از:
- هدف
- وظایف
- نقشها
- سفارش
- جدول زمانی و سررسید
- محتوای موجود
در ادامه هر کدام از این شش عامل را به صورت جزیی بررسی خواهیم کرد. بررسی جزئی این عوامل به همراه منابع دیگری که در ادامه معرفی خواهد شد، کمک میکند پاسخ جامع، مناسب و دقیقی برای سوال چگونه تولید محتوا کنیم، داشته باشیم.
هدف؛ چرا محتوا تولید میکنیم؟
اگر محتوا مطابق با اهداف کسب و کار و نیازهای مخاطبان نباشد، به طور قطع میتوان گفت هیچ فرآیندی نمیتواند کمک کند تا کسب و کار را به سمت مناسب و رو به رشد هدایت کرد. وقتی هر محتوا برای یک هدف مشخص قابل اندازه گیری تولید شود، به راحتی میتوان عملکرد آن را بررسی کرد و در آینده آن را بهینه کرد. به زبان دیگر میتوان گفت که آگاهی کامل از اهداف کمک میکند تا بدانیم کدام یک از پارامترهای موجود (جستجوی گوگل(Google)، افزایش رتبه (Page Rank)، آگاهی از برند (Brand Awareness)، ایجاد لید (Lead) یا موارد دیگر) برای سنجش محتوا برای کسب و کار از اهمیت بیشتری برخوردار است.
چگونه در تولید محتوا هدفگذاری کنیم؟
بهترین زمان برای تعیین اهداف برای هر قسمت از محتوا در مرحله برنامه ریزی برای موضوع آن است. تعیین اهداف همچنین میتواند در مرحله کشف یا شروع پروژههای وب سایت نیز اتفاق بیفتد. برای مثال میتوان از روش برنامه ریزی برای تولید محتوا در فصول مختلف سال استفاده کرد که یکی از رایجترین روشها برای چیدمان و ساخت تقویم محتوایی است. در مورد تقویم محتوایی میتوانید مقالهی «چگونه تقویم محتوایی بنویسیم؟» را بخوانید. برای مثال، ۱۳ الی ۱۵ موضوع را برای فصل آیندهی کسب و کار خود در وبلاگ، مشخص کنید. این موضوعات را برای منظم شدن بهتر است در یک فایل اکسل قرار دهید. در ستون بعدی اهداف خود را مشخص کنید. اهدافی که نوشته است را با اهداف کسب و کار مقایسه کنید. اگر در یک سمت و سو هستند، آن را در اولویت بیشتری قرار دهید. اما اگر نبود چه کنیم؟
در صورت همسان نبودن اهداف تولید محتوا با آن چه کسب و کار میخواهد، تلاش کنید آن را جایگزین کنید یا به بررسی دقیق گذشته و آیندهی موضوع دست بزنید. بدان معنا که شاید آن موضوع در زمانی که میخواهید به اندازهی کافی بررسی نشده و نمیشود، اما اگر آیندهای در صنعت و کسب و کار داشته باشد، میتواند با تولید محتوا به صورت تخصصی و مناسب برای آن اهداف جدید و مشتریان جدید را به سمت کسب و کار هدایت کرد. این روش یک نوع سرمایهگذاری است اما به بررسی بسیار و رعایت نکات ویژهای دارد که در آینده و در یک مقالهای جداگانه آن را بررسی میکنیم.
در ادامهی پاسخ به موضوع هدف که در سوال چگونه محتوا کنیم، مطرح شده است یک مثال دیگری را بررسی میکنیم. اگر هدف اصلی افزایش ۱۵ درصدی تولید سرنخ یا لید (Lead) است، اما اکثر اهدافی که برای موضوعات تعیین شده است، با هدف افزایش آگاهی از برند است، باید با در نظر گرفتن این هدف، به بازنگری برنامه ریزی بپردازید. به همین دلیل است که میگویند برنامه ریزی اهداف را ملموس و قابل بررسیتر میکند. علاوه بر تمام موضوعات مطرح شده در مورد هدفگذاری برای محتوا، میتوان گفت بررسی هدف تولید محتوا، میتواند کمک کند تا استراتژی محتوا را نیز مرور و در صورت نیاز آن را ترمیم کنید.
معنای وظایف در تولید محتوا چیست؟
ندانستن وظایفی که هر فرد در تیم تولید محتوا به عهده دارد به تولید محتوای هدفمند میکند. از پریشان شدن و چنددستگی در تولید محتوا میکاهد. علاوه بر این میتواند منجر به افزایش انگیزه شود. زیرا یک تیم در پایان نیاز به دیدن نتیجهی کاری که به انجام رسیده است دارد. از این رو با ایجاد آگاهی در تیم یا گروههایی که درگیر تولید محتوا هستند میتوانید علاوه بر تولید محتوای هدفمند و جدید اقدام به انجام نمونههایی مانند ویرایش، آنالیز دادهها و بررسی رقبا داشته باشید.
چگونه در تیم تولید محتوا، تقسیم وظایف کنیم؟
پیشنهاد ما این است که هر اقدامی را که باید انجام شود تا یک محتوا از یک تیتر به تایید و انتشار برسد، فهرست کنید. ساده به نظر میرسد (و واضح است)، اما فراموش کردن برخی از مراحل و به ویژه مراحل فرعی بسیار اتفاق میافتد. بنابراین بهتر است تمامی کارهایی را که در طول فرآیند تولید محتوا اتفاق میافتد، فهرست کنید. یک رویکرد خوب و عالی در هر کاری این است که تا حد امکان جزئیات را بررسی و در نظر داشته باشید. به عنوان مثال، به جای اینکه صرفاً ویرایش کلی را به عنوان یک کار فهرست کنید، هر ویرایشی را که باید انجام دهید، مانند ویرایش حقیقتسنجی (fact-checking)، ویرایش تیتر اصلی و تیتر میانی، ویرایش گرافیکی فهرست کنید. مراحلی مانند بررسی حقایقمطرح شده در مقاله یا ویدئو، تصحیح، ترجمه یا بررسی مغایرتهای قانونی را نیز فراموش نکنید. این روش تضمین میکند هیچ یک از وظایف کوچک اما سادهای که ممکن است چند دقیقه زمان بخواهد را در طول فرآیند تولید محتوا، فراموش نکنید.
شاید برای بار نخست که اقدامات لازم را فهرست کنید با مجموعهای از نکات مواجه شوید که منجر به کند شدن فرآیند بیانجامد. در این مورد بهتر است علاوه بر بررسی فهرست، ایده آل گرایی را کنار بگذارید و فهرستی قابل اجرا تنظیم کنید. و صد البته پیشنهاد ما این است این گام از چگونه محتوا کنیم را در هر صورت اجرایی کنید. قطعا در مدت کوتاهی نتایج شگفتانگیزی را خواهید دید.
نقش افراد یا تیمها در تولید محتوا
هر یک از وظایف را به فردی که مسئول انجام آن است، محول کنید. اگر این اتفاق رخ ندهد، ضمن تداخل وظایف نتایج خوبی نیز نخواهید داشت. چندپارگی در تولید محتوا، یکی از مواردی است که در محتواهای منتشر شده در بسیاری از سایتها و فضاهای اشتراک محتوا مشاهده میشود. در این میان کسب و کاری موفق است که بتواند با استفاده از روشهای استاندارد، اقدام به تولید و انتشار محتوا نماید. علاوه بر تمام این موارد کلی، مشخص بودن وظایف کمک میکند تا یک تیم پیشرفت کند و نتیجهی مناسب را بگیرد. از جمله افرادی که در تولید محتوا دخیل هستند میتوان به توسعه دهندگان، استراتژیست، گرافیست، سئوکار و مشتریان اشاره کرد. تقاضای ما این است جملهی گذشته را یک بار دیگر بخوانید زیرا کمک میکند تا هدف اصلی و برابری آن با یک فرآیند را بهتر درک کنید.
نقش افراد در تولید محتوا
به گام قبلی برگردید و در فهرست وظایف مشخص شده، در کنار هر کار یک نام اضافه کنید. اطمینان حاصل کنید که همه افراد درگیر در یک موضوع خاص هستند و هر یک از اعضای تیم در مورد محدوده مسئولیت خود کاملا توجیه هستند. اگر در پایان نقش دهی به اعضای تیم متوجه شدید که بیش از یک نفر مسئول یک کار واحد شده است، آن را بیشتر بررسی کنید و ببینید آیا این کار همپوشانی کافی با وظایف او دارد یا خیر. به این ترتیب، مطمئن خواهید شد که هیچ سردرگمی در مورد اینکه چه کسی مسئول کدام بخش از آن کار است وجود ندارد. شاید سوال پیش بیآید افرادی که به صورت انفرادی مشغول به کار هستند چگونه تولید محتوا میکنند؟ ، در پاسخ باید گفت برای بهبود کیفیت آنها نیز اگر این موارد را رعایت کنند به نتایج بهتری میرسند. البته اگر تاکنون اقدام به تولید محتوا به صورت فردی کرده باشید خواهید دید که تمامی این مراحل را بارها و بارها تنها انجام داده اید.
گامهای فرآیند تولید محتوا چگونه است؟
اگر ترتیب کارها در فرآیند تولید محتوا به هم نخورد، افرادی را در تیم خود خواهید داشت که منتظر یکدیگر هستند تا کارها را به پایان برسانند. در عوض، آنها باید زمان خود را به گونهای مدیریت کنند که ضمن تحلیل گذشتهی خود اقدام به توسعه و دانش افزایی نیز نمایند. همچنین میتوانند به یکدیگر نیز کمک کنند. به صورت کلی میتوان گفت در یک فرآیند استاندارد تولید محتوا ارگانیک و ارزشمند، ترتیب کارهای این گونه است:
هدف، تحقیق کلمات کلیدی، نوشتن، تست کاربری، بررسی، تجدید نظر و ویرایش جزئی، آپلود در فضای مورد نظر و طی شدن فرآیند پیش انتشار و بررسی جزئیات پیش از انتشار نهایی )کارهای گرافیکی، چیدمان، تیترها و هویت بصری)، انتشار و در گام آخر بررسی، تحلیل کوتاه مدت و بلند مدت.
تعریف گامهای تولید محتوا در فرآیند تولید محتوا
به فهرست تهیه شده برای تولید محتوا در گامهای پیشین که جهت پاسخ گویی به سوال «چگونه تولید محتوا کنیم» آمده است نگاهی بیاندازید. با توحه به وظایف مشخص شده اطمینان حاصل کنید که کدام اقدامات مربوط به چه فردی است و چگونه میتوان آن را به مرحلهی بعدی برد. . برای مثال یک تیم دو نفرهی تولید محتوا را در نظر بگیرید. یکی از افراد اقدام به نوشتن میکند و دیگری اقدامات مربوط به کارهای گرافیکی، ویرایش عکسریال ساخت اینفوگرافیک و سایر موارد مربوط به هویت بصری محتوا. در این حالت بررسی منابع، یافتن عکس مناسب، عکاسی و مواردی از این دست نمیبایست پس از ویرایش باشد. اگر چنین اتفاقی در تیم تولید محتوا رخ دهد، یک یا چند نفر از تیم زمان زیادی را بدون هدف میگذارند و به انتظار خواهد گذراند. البته پیشنهاد ما به تیمهای کوچک تولید محتوا این است که از بالا به وظایف خود نگاه کنند. در این حالت میتوانند تعدادی از کارها را که میتوان به صورت همزمان انجام داد را یافت و اقدام به انجام آنها نمود.
جدول زمانی تولید محتوا
به گامهای نهایی برای پاسخ گویی به سوال «چگونه تولید محتوا کنیم» نزدیک میشویم. در این بخش باید بداینم که زمان از مهمترین فاکتورها برای یک فرآیند تولید محتوای موثر و ارزشمند است. تمامی نکاتی که در مورد تولید محتوا تاکنون گفته این تکرارپذیرند اما زمان خیر! از دست دادن زمان مناسب برای تولید محتوا، تمامی بخشهای کسب و کار را تحت تاثیر قرار میدهد. پس بهتر است نکاتی که در ادامه با هم بررسی خواهیم کرد لطفا کمی با دقت بیشتری مطالعه کنید. در این باره بزودی محصول “تقویم محتوای رایگان 1402” در اختبار شما همراهان قرار خواهد گرفت.
زمانبندی فرآیندمحور تولید محتوا
دو بخش در این مرحله وجود دارد که ما در تیم پیرامحتوا بسیار به آن علاقه داریم «زمان تکمیل» و «روزهای پیش از انتشار». هر یک از وظایف کاری تاکنون و با روشی که مطرح شده است در تیم شما یک مسئول دارد و به درستی در موقعیت برای کسب نتیجهی مطلوب قرار گرفته است. با بنابراین با هر کدام از افراد تیم صحبت کنید و زمان پیشنهادی آنها را برای انجام وظایف یادداشت کنید. اگر پس از این خوانش این مقاله و برای نخستین بار است که فرآیند تولید محتوا در سازمان خود را ترسیم میکنید، در ابتدا مطمئن شوید که تمامی افراد مسئول زمان پیشنهادی را ذکر کنند. برای مثال، اگر فکر میکنید که تکمیل یک کار ۴۵ دقیقه طول میکشد، آن را تا یک ساعت گرد کنید. با این کار کمی انعطاف در برنامه ایجاد میکنید تا در بهبود فرآیند کمک کند.
انجام زمانبندی به شما یک نمای کلی و واضحتر از کل فرآیند و همه افراد درگیر را میدهد. بخش دوم این مرحله این است که تمام وظایف را به عپیش از تاریخ انتشار ترسیم کرده و در نظر بگیرید. برای مثال، فرض کنید میخواهید هر سهشنبه یک محتوا منتشر کنید، و میخواهید آن را تا جمعه هفته قبل در پیشنویس خود داشته باشید. روزهای پیش از انتشار برای چنین اتفاقی این گونه است:
پست وبلاگ هر سه شنبه منتشر میشود
زمانبندی پست وبلاگ برای قرار گرفتن در حالت پیشنویس، جمعه
نوشتن و برنامه ریزی پیام در شبکههای اجتماعی: ۵ روز قبل، پنجشنبه
انجام کار گرافیکی متناسب با موضوع: ۷ روز قبل، سه شنبه
طراحی سربرگ، بدنه و گرافیک شبکههای اجتماعی: ۸ روز قبل، دوشنبه
ویرایش دوم و تصحیح نهایی: ۱۱ روز قبل، جمعه
بازبینی اول: ۱۳ روز قبل، چهارشنبه
پیشنویس اول: ۱۵ روز قبل، دوشنبه
… و غیره.
زمانبندی پیش از انتشار میتواند شما را با همهی افراد درگیر در فرآیند تولید محتوا درگیر کند. با انجام این کار، آنها تصویر واضحی از میزان زمان لازم برای تولید محتوا در هر هفته به دست خواهند آورد. و بهترین نکته در فرآیندمحور در تولید محتوا این است که هر چه بیشتر این فرآیند را طی کنید، بهتر میشوید. حتی با گذشت زمان، ممکن است متوجه شوید که میتوانید وظایف بیشتری را نیز به عهدهی افراد بگذارید. حتی میتوانید بخشهای مختلفی را چون بررسی بازخوردها، آنالیز و حتی و ویرایش متن متناسب با موضوعات روز را نیز در برنامه کاری قرار دهید.
موجودی محتوا یا چقدر محتوا داریم
بررسی محتوای تولید شده را باید به صورت مداوم مورد بررسی قرار دهید. آگاهی از محتوای موجود کمک میکند که عکس العمل مناسبی برای انتشار محتوا و درخواست بازار داشته باشید. پس نکتهی چقدر محتوا داریم را جزو اولویتهای بررسی همیشگی و حتی روزانهی خود در فرآیند تولید محتوا قرار دهید. شاید بررسی موجودی محتوا گام نهایی در فرآیند «چگونه تولید محتوا کنیم» باشد اما جزو اولویتها برای بسیاری از تیمهای تولید محتوای قدرتمند و مثال زدنی است.
چگونه محتواهای پیش از انتشار را بررسی کنیم؟
بسیاری از وظایفی که تعریف کردهاید با اضافه شدن یا تغییر خاصی در موجودی محتوای انعطافپذیری خواهند داشت. به عنوان مثال، شخصی که مسئول نوشتن اولین پیشنویس است، سندی را ایجاد میکند که حاوی آن پیشنویس باشد. شخصی که آن را بررسی میکند، تغییراتی در همان فایل ایجاد میکند. شخصی که منابع تصاویر شما را تهیه میکند آن را با فردی که مسئول ویرایش آن تصاویر است به اشتراک میگذارد. سپس آن شخص باید گرافیک جدیدی را که ایجاد میکند، ذخیره کند. شخصی که آنها را در فضای انتشار به صورت پیشنویس آپلود میکند باید به آنها دسترسی داشته باشد و به روزرسانیهای اجتماعی را برای آن محتوا بنویسد. بنابراین اقدام شما در اینجا این است که یک مسئولیت موجودی محتوا را به هر یک از وظایف اختصاص دهید – البته اگر مسئولیتی با کار مرتبط باشد.
نتیجه گیری
آن چه تاکنون برای پاسخگویی به پرسش متداول «چگونه تولید محتوا کنیم» گفتم به کسب و کارها در تولید محتوای موثر و ارزشمند کمک میکند. رعایت گامهای مطرح شده در فرآیند تولید محتوا میتواند به کسب و کارها در مسیر ایجاد محتوای باکیفیت، بدون تاخیر، سوء تفاهم و ناامیدی کمک کند. یادمان باشد تولید محتوا زمانی میتواند به ارزش افزوده منجر شود که در زمان مناسب و برای نیازی مشخص منتشر شود. بدون چنین اتفاقی احتمالا رسیدن به موفقیت کمتر و سختتر میشود. در این راستا اگر نیاز به مشاوره دارید میتوانید با ما در پیرا محتوا در ارتباط باشید. فرآیند محور نمودن تولید محتوا برای کسب و کار شما به صورت رایگان انجام خواهد شد و یک برنامهی محتوایی و تقویم محتوای رایگان در اختیار شما قرار خواهد گرفت.